BMC Moerdijk blijft bestaan: DEP heeft tonnen mest bij elkaar
07 augustus 2016
Coöperatie DEP heeft via haar bestaande leden voldoende mest gecontracteerd om het bestaan van de pluimveemestverbranding in Moerdijk voor de periode van 2018 tot 2030 veilig te stellen.„Het overgrote deel van onze leden heeft ons contractvoorstel geaccepteerd en daarmee verzekerd dat DEP kan beschikken over 290.000 ton kwalitatief goede pluimveemest. Dat is ruim meer dan de 215.000 ton die als ontbindende voorwaarde was opgenomen in het contract tussen DEP en BMC. Hiermee is dit contract definitief en onherroepelijk geworden”, vertelt directeur Wil van der Heijden van Coöperatie DEP na vragen van Pluimveeweb.nl.
"Jaarlijks leveren de huidige DEP-leden 330.000 ton kwalitatief goede pluimveemest aan BMC. Dat betekent dat ruim 87 procent van de tonnen opnieuw gecontracteerd is. Met name de leden met nagedroogde legpluimveemest van 80 procent droge stof, traditioneel gehuisveste scharrel- en Freiland hennen alsmede de bedrijven die ver van Moerdijk gelegen zijn hebben ons aanbod afgeslagen. Voor deze bedrijven was ons aanbod inclusief tariefstelling niet concurrerend genoeg.”
‘8- of 12-jarig contract populairst’
„96 procent van de leden heeft gekozen voor een 8- of 12-jarig contract, en slechts 4 procent voor een 4-jarige overeenkomst. Ook kozen 92 procent van de leden voor een overschotscontract. De resterende 8 procent heeft besloten een vast tonnagecontract af te sluiten”, zegt Van der Heijden.
Van de 290.000 ton wordt 130.000 ton geproduceerd op vleeskuikenbedrijven en 70.000 ton op legbedrijven. De overige 90.000 ton is evenredig verdeeld in kalkoenen-, opfok- en ouderdierenmest.
Mestkwaliteit verbeteren
„Een aantal leden dat op basis van de slechte mestkwaliteit uit het verleden geen nieuw aanbod van DEP had ontvangen, blijkt het afgelopen jaar investeringen gedaan te hebben of is voornemens het komende jaar investeringen te gaan doen om de mestkwaliteit te verbeteren”, vertelt de directeur.
Als de mestkwaliteit de komende periode inderdaad verbetert, zal DEP hen opnieuw voordragen bij BMC om in aanmerking te komen voor een nieuw contract.
Niet-leden benaderen
DEP heeft nu nog enige contractruimte over. „De komende maanden zullen wij niet-leden gaan benaderen, te beginnen met de pluimveehouders die zich opgegeven hebben voor de wachtlijst. Deze wachtlijst is inmiddels al goed voor 50.000 ton. Hoe meer tonnen DEP op contract kan aanleveren, hoe meer zekerheid DEP kan bieden aan BMC”, besluit de directeur.
Bron: PLUIMVEEWEB
Beeld: BMC Moerdijk